2022. október 4., kedd 14:12

A Párbeszéd közleménye (3. rész)
    Budapest, 2022. október 4., kedd (OS) - A korrupcióellenes törvénycsomag nem elegendő az orbáni korrupció megfékezéséhez

    Ugyancsak minimum kérdéses a kormány új csodafegyverének, az Integritás Hatóságnak az intézményesült NER-korrupció elleni hatékonysága is. Bár a Hatóság kétségkívül kap fontos jogosítványokat, sem vádemelésre, sem nyomozásra nem jogosult, ez tehát továbbra is az Orbánt kiszolgáló állami szervek feladata lesz. A Hatóság nem járhat el már folyamatban lévő bírósági vagy közbeszerzési döntőbizottsági jogorvoslati eljárás esetén, ami megteremti a lehetőségét annak, hogy áleljárások indításával blokkolják a Hatóság munkáját. Nem megnyugtató a Hatóság elnökének és elnökhelyetteseinek kiválasztási folyamata sem, hiszen kinevezésükre – noha elvileg egy feddhetetlen szakemberekből álló listából, de mégiscsak – az Állami Számvevőszék (NER-es) elnöke tesz javaslatot a (NER-es) köztársasági elnöknek. A Párbeszéd az elmúlt napokban már sokadjára nyújtotta be az Országgyűlésnek a Korrupcióellenes Ügyészség felállítására vonatkozó részletes javaslatát, amely valóban orvosolná a problémát.

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.