2022. október 7., péntek 13:06

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) közleménye
    Budapest, 2022. október 7., péntek (OS) - MEGISMERTETNI A NEM LÁTÓ EMBEREKET A TÖBBSÉGI TÁRSADALOM TAGJAIVAL – NEMCSAK A LÁTÁS HÓNAPJÁBAN

    Kezdettől fontos missziójuknak tartják a látássérült egyesületek megismertetni a vak emberek életét ép látású társaikkal. Élen jár ebben a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE). Mészáros Ágnes alenök, aki amúgy az érzékenyítés felelőse is, elmondta, hogy bár 3-tól a 99 évesig bárkinek szerveznek érzékenyítő, azaz szemléletformáló foglalkozásokat, fókuszuk a gyerekekre irányul.
–Természetesen mindig a korosztálynak megfelelően zajlanak a foglalkozások, ezt a jelenlévők nagyon szokták élvezni. Már csak azért is, mert mindenhová viszünk vakvezető kutyát, akit azonnal a szívükbe zárnak. Az óvodásokhoz is eljárunk, és miközben simogathatják a kutyát, beszélgetünk velük. A nagyobbaknak viszünk fekete szemkötőt, amit felvéve vizet töltenek kacsóból egy pohárba, vagy éppen tárgyakat választani ki hasonló tárgyak közül. Be szoktuk mutatni a fehérbotos közlekedést is, szimulációs szemüveg készletünkkel pedig tízféle szembetegséget tudunk modellezni. Így mindenki élményszerű tapasztalathoz jut, aki részt vesz ezeknek az eszközöknek a kipróbálásában. Végül kapnak egy Braille-feliratos szöveget, amit megmutatnak otthon, és mesélnek a többi élményükről is. Így tulajdonképpen folytatódik tovább az érzékenyítés, mégpedig a gyerekek tágítják tovább a felnőttek világát. Idén eddig 24 iskolában tartottunk érzékenyítő órát közel 1500 résztvevőnek.
VGYKE Sajtóiroda

     Kiadó: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.