2022. október 8., szombat 17:05

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. október 8., szombat (OS) - Pedagógusok nélkül nincs jövő - és ez nem világnézeti kérdés.

    Pedagógusaink tisztelete és megbecsültsége közös érdekünk “Nincs ország, ahol több lenne a tehetség, mint éppen magyar földön, de egyúttal nincs ország, ahol a tehetség nehezebben tudna teljes kifejlődéshez jutni, mint éppen miközöttünk. Az idegen nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi, magyarok gyököt igyekszünk belőlük vonni."/Klebelsberg Kuno/
A HÖOK Közgyűlése 2022. október 8-i döntésének mentén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az alábbi nyilatkozatot teszi a pedagógus hivatás jövőjével kapcsolatban:

Pedagógusok nélkül nincs jövő - és ez nem világnézeti kérdés.

A pedagógus szakra jelentkező és felvételt nyerő hallgatótársaink száma évről-évre csökken. Míg 2016-ban a jelentkezők száma 20.286, a felvettek száma 10.167 volt, 2022-ben már csak 11.977 és 6453 főt jelent ugyanez a két kategória. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 6 év során felére csökkent azon fiatalok száma, akik tanárként szerettek volna továbbtanulni, és azoké is, akik valóban elkezdték a pedagógusképzést. 

A fenti számokból világosan látszik, hogy az elmúlt időszak köznevelést érintő folyamatai és döntéshozói irányai nem támogatják azt a világos nemzetstratégiai célt, hogy a pedagógus pálya népszerű és vonzó karrier lehessen a tehetséges fiataljaink számára.
     Kiadó: Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.