2022. október 21., péntek 19:39

Az Országgyűlés Sajtóirodája közleménye
    Budapest, 2022. október 21., péntek (OS) - Kazahsztánban tárgyalt Lezsák Sándor

    Az Országgyűlés alelnöke látogatása során Asztanában megbeszélést folytatott Jerlan Kosanov-val, a Kazah Köztársaság Parlamentje elnökével, akivel megemlékezett a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30.évfordulójáról. A megbeszélésen áttekintették a két ország kapcsolatait, amelyek a stratégiai partnerség szintjén vannak. Megállapították, hogy a parlamenti kapcsolatok szintén szorosak, s ezek terén a következő esemény a kazah házelnök 2023 első felére tervezett hivatalos budapesti látogatása lesz.

Az Országgyűlés alelnöke megbeszélést folytatott továbbá Darkhan Kidirali-val, a Kazah Köztársaság információs és társadalomfejlesztési miniszterével, Szajaszat Nurbek tudományügyi és felsőoktatási miniszterrel, valamint a Nazarbajev Egyetem vezetésével. E megbeszéléseken napirenden voltak a magyar fél által biztosított Stipendium Hungaricum ösztöndíjak mellett az egyetemek közötti kapcsolatok, így kiemelten a kecskeméti Neumann János Egyetem és a kazah felsősoktatási intézmények közötti együttműködés kialakítása.

A kazah tárgyalófelekkel való találkozókon Lezsák Sándor szólt a 2023-as Petőfi-évfordulóról, amely alkalmából a Lakitelek Népfőiskola a TÜRKSOY-jal (Türk Kultúra Nemzetközi Szervezete) együttműködve egy nemzetközi Petőfi-műfordítói pályázatot ír ki. Látogatása során az Országgyűlés alelnöke Alzsír-ban megkoszorúzta a sztálini idők alatt oda hurcolt magyar nők emlékművét.
     Kiadó: Országgyűlés Sajtóirodája

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.