2022. október 25., kedd 13:10

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. október 25., kedd (OS) - Magyarország és Törökország közös múltja előtt tiszteleg az osztrák-magyar katonák emlékműve a Gallipoli-emlékparkban, a törökországi Canakkaléban.

    A miniszter rámutatott: Az emlékmű azonban nemcsak ennek a bajtársi küzdelemnek állít emléket, hanem emlékeztet azokra a történelmi harcokra, amelyeket megbékéléssé és kölcsönös tiszteletté oldott az idő. Mementót állít a magyar és a török nép hosszú együttélésére, történelmük összeforrására, és arra, hogy a katonahősök és a bátorság feltétlen tisztelete összeköti a két nemzetet.

A Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésére elkezdett projekt eredményeképpen létrejött emlékmű főhajtás a katonáink bátorsága előtt, helyszíne pedig tisztelgés közös múltunk előtt – tovább erősítve egyúttal a két ország jelenkori együttműködését.

Az ünnepségen elmondott beszédében a török nemzetvédelmi miniszter kiemelte: az emlékmű annak jelképe is, hogy a történelem során és a jelenben is az összefogás szükséges az akadályok legyőzéséhez. Hulusi Akar aktívnak nevezte a két ország együttműködését, a Szalay-Bobrovniczky Kristóffal folytatott megbeszéléseit hasznosnak és gyümölcsözőnek ítélte meg, és szorgalmazta a további együttműködést a védelmi terület mellett más – gazdasági és kulturális téren – is.  

     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.