2022. október 26., szerda 10:26

A Jezsuita Rend közleménye
    Budapest, 2022. október 26., szerda (OS) - Két év múlva lesz 120 esztendeje, hogy megszületett a két világháború közti legkiterjedtebb magyarországi mozgalom, a KALOT alapítója, Kerkai Jenő jezsuita. Mai rendtársai már most felidézik "a legnagyobb magyar szociális szervező" alakját, emlékül a múltnak, tanulságul a jelennek.

    Napjaink társadalma hasonló szociális kihívásokkal küszködik, mint amelyekre a maga idejében Kerkai Jenő korszerű válaszokat adott. A jezsuiták ezért a majdani jubileumra készülve már most középpontba állítják a szerzetes munkásságát és mai üzenetét.
A Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testületének jelszava – "Krisztusibb embert! Műveltebb falut! Életerős népet! Önérzetes magyart!" – kifejezte, hogy az addig elhanyagolt parasztságot a kereszténység, a szakmai és általános műveltség, a jogaikért való kiállás, a népi kultúra ápolása és a hazafiság alapján akarták felemelni. A szervezet tagjainak száma hamar meghaladta a félmilliót, ezernél több csoportja volt, s 20 népfőiskoláján legények tízezrei kaptak gazdálkodási, műveltségi és lelki képzést. Kiadványai közül kiemelkedik a 20 ezer példányos Magyar Vetés című hetilap, de megjelentek újságjaik a német és szlovák kisebbség nyelvén is.
A mozgalmat 1946-ban a kommunisták feloszlatták, Kerkai Jenőt több mint tíz évre bebörtönözték. Szabadulása után gyárban dolgozott, nyilvános papi tevékenységet nem végezhetett, s élete végéig (1970) megfigyelték. Életműve és az üldöztetésben gyakorolt állhatatossága azonban inspiráló lehet ma is.
    
     Kiadó: Jezsuita Rend

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.