2022. november 15., kedd 19:42

A Védett Társadalom Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. november 15., kedd (OS) - A nagy szolgáltatók se legyenek sérthetetlennek

    A Védett Társadalom Alapítvány Budapest Bizottsága szerint erősebb jogszabályi védelemre számíthatnak a gyermekkorú fogyasztók miután az Igazságügyi Minisztérium által szervezett Fogyasztóvédelmi Kerekasztal hétfőn felállította a Gyermekvédelmi, valamint Közérdekű Keresetindítással kapcsolatos munkacsoportokat.
A Budapest Bizottság támogatja, hogy az online platformoknak kötelező legyen az életkorra vonatkozó kockázatbecslés és a szülői felügyeleti jog terjedjen ki a gyermekkorúak online ügyleti döntéseire. Jelenleg több platform megtéveszti a szülőket a gyermek online aktivitásáról, dr. Tóth Máté szabályozási jogász szerint ez változhat az új munkacsoportnak köszönhetően. Így az online platformok csak olyan típusú tartalmat jeleníthetnek meg gyermekek számára, amit a szülők előzetesen a platform számára engedélyeztek. Elkerülhetővé válik, hogy óvodás korú gyermek a szülő tudta nélkül trágár beszéddel vagy szexuális propagandával találkozzon az online térben.A Közérdekű Keresetindítással kapcsolatos munkacsoport szakértői vizsgálata véget vethet a még a Horn-kormány(!) által teremtett visszás helyzetnek, hogy a fogyasztóvédelmi perek elé polgári eljárási törvényeink több akadályt gördítenek, mint az EU más tagállamaiban. Dr. Tóth Máté elmondta, az eljárásjogi könnyítések (pl. ügyvédkényszer eltörlése) után a Ryanair-féle cégeket a fogyasztók a bíróság előtt olcsóbban és egyszerűbben számoltathatják el a repjegyekkel kapcsolatos jogsértésekért.
    
     Kiadó: Védett Társadalom Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.