2022. november 17., csütörtök 10:08

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. november 17., csütörtök (OS) - Középiskolások táplálkozási szokásainak felmérése. A Táplálkozástudományért Alapítvány együttműködve a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvánnyal kérdőíves kutatás keretében mérte fel a középiskolások táplálkozási szokásait. A hiánypótló vizsgálat elsődleges célja volt, hogy képet kapjunk arról ma Magyarországon hogyan, és mennyire egészségesen táplálkoznak a fiatalok.

Kamaszkorban rögzülnek azok a szokások, amelyek felnőttkorban hatással lesznek egészségi állapotunkra, ezért ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy megfelelő és hiteles információk álljanak rendelkezésre a táplálkozás vonatkozásában. Manapság a fiatalok gyakran a reklámok, a környezet hatására döntenek bizonyos élelmiszerek, illetve különböző étrendi alternatívák mellett, amelyek sok esetben nem megfelelő tápértékkel bírnak.

A 2022 szeptemberében történt online felmérésben 524 fő, 15-18 éves fiatal vett részt. Az ország minden területéről érkeztek válaszok, összesen 67 középiskolából, a feldolgozás alapján a legtöbb Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékből. Az anonim kérdőív középiskolásokhoz történő eljuttatásában a 21 Nő MentorProgramjában részt vevő diákok aktívan közreműködtek.

A testtömeg és a testmagasság adatai alapján számolt BMI értékekről - amelyek a jelenleg érvényben lévő egészségügyi szakmai irányelvben meghatározott referencia értékekhez lettek viszonyítva - elmondható, hogy a válaszadók 70,7%-a normál tápláltsági állapotú, 0,6%-a súlyosan alultáplált, 11,3%-a alultáplált.

Kiadó: 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány