2022. november 18., péntek 00:18

A Magyar Atomfórum Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. november 17., csütörtök (OS) - A nukleáris ipart képviselő szervezetek közös nyilatkozata az atomenergia szerepéről.A COP27 klímavédelmi konferencia alkalmából hét szakmai szervezet nyilatkozatot tett közzé, amely szerint az atomenergiának kulcsfontosságú szerepet kell játszania az energiapolitika átalakításában. A döntéshozóknak támogatni kell az atomenergia fokozott alkalmazását az energiabiztonság javítása és a függőség csökkentése, a szén-dioxid-kibocsátásmentes gazdaságra való áttérés, valamint a munkahelyek és a gazdasági növekedés megőrzése érdekében.

    Az atomenergia biztonságos, folyamatosan működő, megfizethető és tiszta energiaforrás, amely hozzájárul a gazdaság szén-dioxid-mentesítéséhez, és világ villamosenergia-fogyasztásának több mint 10%-át fedezi.
Az atomerőmű üzemanyaga – az urán – bőséges és jól eloszlott a világon. Az üzemanyag költsége alacsony, megtermelt áram ára stabil. Az atomenergia további előnye, hogy a használt üzemanyag újrafelhasználható. Ezért tekinthető az atomenergia a gazdasági újraindítási stratégiák egyik központi elemének.
A nyilatkozat kiemelt feladatnak jelöli meg:
• az új nukleáris beruházásokat;
• az innováció ösztönzését beleértve a IV. generációs atomerőművek bevezetését és a kis moduláris reaktorok fejlesztését;
• A tiszta hidrogén termelésébe az atomenergia bevonását;
• a jövő energiastratégiájában az atomenergia környezeti, társadalmi és gazdasági előnyeinek elismerését.
További információ: www.atomforum.hu és az Egyesület Facebook oldalán
     Kiadó: Magyar Atomfórum Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.