2022. december 6., kedd 19:21

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. december 6., kedd (OS) - A magyar katonák őrzik és védik a modern történelem egyik mérföldkövének, a daytoni békeszerződésnek vívmányait.

    Szalay-Bobrovniczky Kristóf a bosznia-hercegovinai EUFOR misszió magyar kontingensét látogatta meg Szarajevóban. Az állomány előtt mondott beszédében kijelentette: Bosznia-Hercegovina a balkáni történelem egyik legjelentősebb helyszíne. A 20. század egyik legfontosabb geopolitikai vívmányának nevezte a térség helyzetét rendező, 1995-ben létrejött daytoni békemegállapodást, amelynek eredményeit a magyar katonákat is sorai között tudó nemzetközi EUFOR ALTHEA misszió is őrzi. Az Európai Unió 2004 óta vezeti a műveletet Bosznia-Hercegovinában, átvéve a korábbi NATO-missziók békefenntartó szerepét. Feladatuk a békemegállapodásban foglaltak betartatása, illetve az úgynevezett biztonságos környezet fenntartása, ezzel is támogatva az államalakulat európai integráció felé vezető folyamatát.

     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.