2022. december 13., kedd 11:24

A Gazdaságfejlesztési Miniszter közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. december 13., kedd (OS) - 2023-ban megszűnik a fizetési moratórium

    A koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a Kormány számos intézkedést hozott a háztartások és a vállalkozások megvédése, terheik csökkentése érdekében. Az első ilyen intézkedések egyike volt az átmeneti fizetési moratórium 2020. márciusi bevezetése, amely valamennyi lakossági és a vállalati ügyfélre egyaránt vonatkozott. Mára azonban a moratóriumban lévők száma jelentősen lecsökkent, így a Kormány nem hosszabbítja meg a moratórium év végével lejáró hatályát. Szem előtt tartva a családok és a vállalkozások megvédését, a Kormány segítséget nyújt a tartozások visszafizetésében, a törlesztőrészletek ugyanis a moratórium kivezetése után sem emelkedhetnek.
A moratóriumot a Kormány kezdetben 2020 év vége helyett előbb 2021 júniusa, majd októbere végéig hosszabbította meg. A járványhelyzet gazdasági hatásainak enyhülésével párhuzamosan, 2021. novembertől a törlesztési moratórium célzottan, már csak egyes kiemelten sérülékeny társadalmi csoportok (nyugdíjasok, gyermeket váró és nevelő adósok, közfoglalkoztatottak, illetve azok, akiknek a járvány hatására csökkent a jövedelmük), valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások (árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest) számára maradt elérhető, amennyiben nyilatkoztak rászorultságuk indokoltságáról előbb 2021. október végéig, majd 2022. július végéig.

     Kiadó: Gazdaságfejlesztési Miniszter

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.