2023. január 19., csütörtök 15:53

A Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége közleménye
    Budapest, 2023. január 19., csütörtök (OS) - Kedden ülésezett a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának ülésén az állami közszolgáltató társaságok – a MÁV-Volán-csoport, a Magyar Posta és az állami közművek – 2023. évi béremelésről egyeztettek a nagyvállalatok, a szakszervezetek és a Kormány képviselői. A Fórum ülésén szóba kerültek az elmúlt időszak eredményei, a közszolgáltatások folyamatos fenntartására és a munkahelyek megtartására a COVID-járvány által okozott kihívások, valamint az energiaválság okozta vállalati nehézségek és költségvetési többlet terhek is. A kormányzati oldal képviselői arról is tájékoztatták a feleket, hogy bár valamennyi társaságnál vannak 2023-ra érvényes bérmegállapodások, a kormányzat felmérve a munkavállalókat érintő gazdasági hatásokat, a rendelkezésre álló lehetőségek határai között nyitott a bérmegállapodások újratárgyalására a bérmegállapodás 3. évében, az infláció növekedéséből eredő hatások mérséklésére. Hangsúlyozták, hogy a közszféra költéseit elsősorban a rezsicsökkentés átlagos fogyasztásig történő megvédése határozza meg. Javasolták, hogy a tárgyalások során a legalacsonyabb jövedelmű munkavállalók helyzetét vegyék figyelembe.

A béremelésekről szóló tárgyalások vállalati szinten folytatódnak.

Kiadó: Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége