2023. január 19., csütörtök 17:19

Az MSZP Országos Központ közleménye
    Budapest, 2023. január 19., csütörtök (OS) - Vajda Zoltán: összehívom a Költségvetési bizottság ülését, továbbá kezdeményezem Varga Mihály pénzügyminiszter és a Költségvetési Tanács tagjainak meghallgatását

A kormánynak több hónap csúszással sikerült benyújtania az idei költségvetés tervezetét. Az MSZP többször felhívta a figyelmet arra, hogy tarthatatlan a kormány által nyár közepén áterőltetett 2023-as költségvetés, éppen ezért még decemberben új költségvetést kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek.
     Az MSZP álláspontja szerint a kormány decemberben elfogadott rendeleti költségvetése nem egy teljes költségvetés, azaz most teljesen átláthatatlanul költik a közpénzt, és jelenleg azt sem tudjuk, hogy az új költségvetés elfogadásáig szabályosan gazdálkodnak-e az adófizetők pénzével.
     Annak érdekében, hogy az Országgyűlés tájékoztatást kaphasson az új költségvetésről, összehívom a Költségvetési bizottság ülését, és kezdeményezem Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint a Költségvetési Tanács tagjainak meghallgatását.
     Világos válaszokra van szükség többek között a Rezsivédelmi Alapról, a Vodefone megvásárlásáról, a lopakodó euróbevezetésről, az Erasmus program költségvetési támogatásáról, aminek a pénzügyi fedezete egyébként már a rendeleti költségvetésben is szerepel.
     A költségvetés nem egy kormány belügye, hanem a magyar emberek, az adófizetők ügye, joguk van világosan látni, hogy mire költi a kormány az adóforintjaikat. Bízom abban, hogy a magyar emberek érdeke ez egyszer előbbre való a Fidesznek, és a Fidesz által módosított alaptörvény előírásának megfelelően, valamint a korábbi ígéretét betartva a pénzügyminiszter el fog jönni a Költségvetési bizottság január 23-ai ülésére.

Vajda Zoltán,
a Költségvetési bizottság elnöke