2023. január 20., péntek 16:20

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2023. január 20., péntek (OS) - Magyar kultúra napja: kongatják a vészharangot

    Nem valósult meg az elmúlt években az érdemi béremelés a kulturális ágazatban, a dolgozók nagy többségét legfeljebb garantált bérminimumért foglalkoztatják.

A kormány 2020. tavaszán elvette a közalkalmazotti jogviszonyt a kulturális dolgozóktól, s azzal kecsegtette őket, hogy így majd lesz mód a megalázóan alacsony bérek felzárkóztatására. Ez a mai napig csak részben történt meg – közölte a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a magyar kultúra napjára időzítve. A KKDSZ elnöke, Dobrovits Orsolya emlékeztet: a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. Ezt követően, 34 évvel ezelőtt alakult meg az ágazatban országosan egyedüliként működő érdekvédelmi szervezet is. Vagyis, a KKDSZ egyidős a kultúra napja ünnepével.

Az ünnepi hangulatban végképp nem lehet megfeledkezni az ágazatban dolgozók egyre nehezebb helyzetéről. Sokan még tudományos fokozattal, több diplomával is garantált bérminimumot kapnak elhivatott munkájukért. A munkatársak nemcsak az egyre romló életkörülmények, hanem az intézményi bezárások és a közgyűjtemények állományvédelme, valamint sokszor a szakmaiság hiánya miatt is szoronganak. Vészesen fogy a magyar társadalom széles rétegei számára elérhető kulturális intézményrendszer.

A KKDSZ nagyobb figyelmet kér az ágazatban dolgozók számára, s a bérek mielőbbi rendezését sürgeti.

     Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.