2023. január 25., szerda 18:29

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. január 25., szerda (OS) - Különleges megemlékezést tartottak a Magyar Kultúra Napjáról és a Holokauszt magyar áldozatairól a lengyelországi Alsó-Sziléziában.

    Első ízben emlékeztek meg Lengyelországban a Holokauszt alsó-szilézia magyar áldozatairól jan 23-án az alsó-szilézia Walim községben a hitleristák által kényszermunkával építtetett földalatti járatokban Holló Imre holokauszt túlélő grafikáinak kiállításán.
Koszorút helyezett el Magyarország Wroclawi Alkonzulátusa nevében Szesztay Ádám alkonzul, Walim község önkormányzata, a walimi emlékhely a Wroclawi Magyar-Lengyel Társaság és a Magyar-Lengyel Együttműködés Waclaw Felczak Intézete.
Rosenfeld Dániel Imre kántor, bibliaoktató a konzulátus felkérésére beszédet tartott, magyarul és héberül gyászimát mondott és megfújta a Sófárt a mártírhalált halt magyar és más nemzetbeli zsidók és Embermentők emlékére.

Az ökumenikus jelleget is öltött delegáció ellátogatott Európa egyik legnagyobb favázas swidnicai Béke Templomába, ahol I-teni sugallatra kántor úr vezetésével együtt elénekelték a Béke Himnuszát héberül.

Előző nap (jan 22-én) Rosenfeld Dániel Imre kántor, Alsó-Szilézia székhelyén Wroclawban magyar zsidó énekekkel színesítette a Magyar Kultúra Napja (a Himnusz megírásának 200. évfordulója) és az 1863-as lengyel függetlenségi felkelés 160. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget, amelynek keretében két kiállítás is megnyílt.  az egyik Tadeusy Różsewicz lengyel író életművének magyar vonatkozásait, a másik a magyar zsinagóga építészetet mutatja be.
     Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.