2023. január 26., csütörtök 10:11

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. január 26., csütörtök (OS) - Országos épületszigetelési programot kezdeményez az MSZP, hogy csökkenjenek a családok rezsikiadásai és nőjön az ország energiafüggetlensége

Magyarország energiafüggetlenségének egyik útja az energiatakarékosság. Ahhoz, hogy a háztartások érdemben tudják csökkenteni energiafelhasználásukat, valamint, hogy a lakosságot meg tudjuk védeni az elszabadult energiaáraktól, a korszerűtlen lakóépületeket fel kell újítani. Ezért az MSZP a lakóépületek hőszigetelését megoldó országos program elindítását kezdeményezi.

Az MSZP határozati javaslata arról szól, hogy a kormány indítson célzott, önerő nélküli felújítási támogatási programot, valamint kamatmentes hitellel támogatott szigetelési programot a Kádár-kockákra, családi és társasházakra, valamint panelépületekre. Legyen egy Otthonfelújítási Alap, amely az ehhez szükséges állami és uniós forrásokat kezeli, megszervezi és összehangolja a kivitelezéseket!

Emlékeztetőül: 2010-ben a hatalomra került Fidesz az Országgyűlésnek benyújtotta a Nemzeti Együttműködés Programját, melyben az szerepel, hogy "egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, évente a lakásállomány 10%-ának felújítása 80 000 építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná".

Kiadó: MSZP Országos Központ