2023. január 26., csütörtök 12:31

Az MSZP Országos Központjának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2023. január 26., csütörtök (OS) - Az MSZP nyugdíjas szervezetekkel egyeztetett

Ráadásul a nyugdíjra költött összeg GDP-hez viszonyított aránya is jelentős mértékben csökkent; míg 2010-ben a nyugdíjkiadások meghaladták a GDP 11%-át, addig 2021-ben már 8% alatt maradtak. Negatív tendenciát mutat az is, hogy az aktív dolgozók és a nyugdíjasok között egyre nagyobb a szakadék, amely össztársadalmi szinten hatalmas terhet ró a magyar családokra.

A felek leszögezték azt is, hogy nyugdíjpolitika mellett olyan átfogó időspolitikára van szükség, amelyben kiemelt szerepet kapnak a szociális juttatások és az egészségügyi szolgáltatások is.

Azonban leginkább döntő fontosságú a párbeszéd, hiszen erre hívja fel a tagállamok figyelmét az EU is, hogy az érintettekkel folytatott egyeztetés alapján dolgozzák ki a kormányok az Európai Bizottsághoz benyújtandó nyugdíjreform-javaslatukat.

Végezetül az évindító és jövőépítő beszélgetésen az MSZP képviselői megállapodtak, hogy továbbra is aktív kapcsolatot kívánnak fenntartani a civilekkel, hiszen kiváló szakmai programokat és hiteles javaslatokat dolgoznak ki. Ráadásul már az önmagában óriási érték, hogy még a NER 12 éve után is ilyen sok közösség képes működni, s e közösségekben ilyen sokan vesznek részt.

A párbeszédet és a szakmai egyeztetés a felek hamarosan folytatják, amelyről értesíteni fogják a közvéleményt.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke