2023. január 30., hétfő 10:59

A Magyar Békekör Egyesület közleménye
    Budapest, 2023. január 30., hétfő (OS) - Magyarország nevében szólt a NATO?

A NATO kész a közvetlen összecsapásra Oroszországgal – közölte Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke Lisszabonban. Nyilatkozatát a NATO, azaz Magyarország nevében is tette. Adott-e felhatalmazást a magyar kormány arra, hogy hazánk nevében "közvetlen összecsapásról" szóljon az oroszokkal? – kérdezi a Fórum a Békéért mozgalom Orbán Viktor miniszterelnöktől. Mert ha nem adott, követeljük, hogy azonnal határolódjon el Bauer nyilatkozatától, és szögezze le: hazánk nem azért vált a NATO tagjává, hogy háborúzzon Oroszországgal. Ha a kormány kitérne a válaszadás elől, úgy fogjuk értékelni, hogy Bauer Magyarország nevében is szólhatott. A NATO katonai bizottságának elnöke konkrétan is megnevezte hazánkat. Azt mondta, hogy a Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában felállított négy kiegészítő harccsoportot Oroszország Ukrajnában kifejtett akcióira válaszul hozták létre. Vagyis a magyar kormány engedélyt adott NATO erők honi állomásoztatására. A Fórum a Békéért szeretné megtudni, mit tervez a magyar kormány a NATO-val! Részt akar-e venni egy közvetlen összecsapásban Oroszországgal, vagy semleges magatartást kíván tanúsítani? Ha az utóbbi megoldásra hajlik, mi szükség van Magyarország NATO-tagságára?  Miért ad lehetőséget arra, hogy beleránthassák olyan háborúba, amely – kormányfőnk szerint – nem a mi háborúnk? Tisztában van a kormány azzal, hogy hazánkat, akarata ellenére is háborúba kényszeríthetik saját szövetségesei?

Kiadó: Magyar Békekör Egyesület