2023. január 31., kedd 15:41

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. január 31., kedd (OS) - MÚOSZ-állásfoglalás: Ne uralja senki a médiát - A rendszerváltás idején minden pártnak kiemelt célja volt, hogy a pártpolitika ne uralhassa a tömegek gondolkodását. El a pártos kezekkel a médiától

    "A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot" – hangsúlyozta Orbán Balázs, a Matthias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke az MCC második nemzetközi médiakonferenciáján.
Elárulja a rendszerváltáskor vallott elveit az, aki a médiát arra használja, hogy uralhassa tömegek gondolkozását.
A diktatúrákra, illetve az áldemokratikus hatalmi berendezkedésre jellemző a tömegtájékoztatás átalakítása propaganda-gépezetté. A jogállami feltételek védelmében fogalmaz úgy az Alaptörvény: "Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit".
Alaptörvény-ellenes tehát az a médiarendszer, amely a kormányzati akarat propaganda-gépezetévé silányítja a sajtót. A demokratikus működés, a szabad véleményalkotás alapja a szabadon gondolkodó, szabadon működő, tényeken alapuló újságírás.
A média stratégiai ágazat. Valóban az, de nem úgy, ahogy azt a magyar miniszterelnök politikai igazgatója elképzeli. Stratégiai ágazat, mert a demokrácia stabil létéhez, működéséhez elengedhetetlen.
    
     Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.