2023. január 31., kedd 15:50

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye (2. rész)
    Budapest, 2023. január 31., kedd (OS) -

    A legelső lépésben például 12%-os adagcsökkentést javasolnak, ezzel az indokkal: "Ennek a lépésnek jól kell sikerülnie. Ha az első lépés túl kemény, lehet, hogy inkább fel akarja adni, tovább szedni az antidepresszánst. Ez tovább nehezítheti a későbbi abbahagyást."

Hozzáteszik azonban: "Még ezzel az óvatos megközelítéssel is, néhány betegnek súlyos elvonási tünetei lesznek. Nekik szükségük lehet a sokak által, súlyos elvonási tünetekkel küzdő betegeknél használt módszerre, az adagok csökkentésére az előző havi adag mindössze 10%-ával. Ez több évig is eltarthat, de szükségesnek bizonyult betegek ezreinél."
 
Nemcsak megszabadulni nehéz tőlük, de a tudomány is ellenük szól

Ez idáig az ún. "kémiai egyensúlyhiányt" tekintették a depresszió okának. Joanna Moncrieff pszichiáterprofesszor és csapata egy átfogó vizsgálat során tavaly bebizonyította, hogy a depresszió nem köthető az agy kémiai folyamataihoz, így a világszerte elterjedt "gyógyszeres terápiák" voltaképp alaptalanná váltak. Sajnos azonban továbbra is az él a köztudatban, hogy a depressziót az agy hibás működése váltja ki, melyet "gyógyszerekkel" kell kezelni.

A páciensek jellemzően sem a fenti tanulmányokról, sem a várható, olykor életeket derékba törő mellékhatásokról és elvonási tünetekről nem értesülnek a kezelések előtt. Ez az új módszer remélhetőleg rengeteg jó szándékú orvosnak nyújt hatékony eszközt, hogy segítsen pácienseinek megszabadulni az erős függést okozó tablettáktól.

     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.