2023. január 31., kedd 18:06

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2023. január 31., kedd (OS) - Lantos Csaba energiaügyi miniszter az önkormányzati szövetségekkel egyeztetett - A kormány továbbra is az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a magyar családokat

Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár ágazati helyzetképet adva kiemelte: a jelenlegi fűtési szezonban a megtett lépéseknek köszönhetően Magyarország energiabiztonsága megoldottnak látszik, de készülni kell a következő télre is. 2030-ra másfélszeresére nőhet a hazai villamosenergia-igény, ami még inkább felértékeli a helyben elérhető energiaforrásokat. Az ágazati beruházásokat ezért elsősorban a hálózatfejlesztésekre, a megújulók további térnyerésére és az akkumulátoros tárolókapacitások kiépítésére érdemes összpontosítani.
Az önkormányzati szereplők üdvözölték az egyeztetési kezdeményezést, egybehangzóan méltatták az intézményi földgázárak rögzítésének lehetőségét. A távhőszolgáltatáshoz és közvilágításhoz kapcsolódó működési, finanszírozási nehézségek mellett visszatérően említették a saját energetikai beruházásaik támogatásának és a helyhatóságoknál hiányzó energetikai szaktudás pótlásának szükségességét.

Kiadó: Energiaügyi Minisztérium