2023. január 31., kedd 21:04

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2023. január 31., kedd (OS) - George Pal emléknap

    115 éve született Cegléden George Pal, születési nevén Marczincsak György Pál hollywoodi animátor, filmrendező és producer. Hírnevét elsősorban a fantasy és a science-fiction műfajába tartozó alkotásainak köszönheti. George Pal a maga hét jelölésével ott van a legtöbb Oscarra jelölt magyarok között, 1944-ben pedig tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták. Pal animációs technikájával forradalmasította a műfajt. Producerként és rendezőként is mindig a legújabb vívmányokat kutatta, és magasra tette a mércét: a büdzsé és a korabeli technika nyújtotta korlátokon belül nagy ötleteket valósított meg epikus módon, sodró történetbe ágyazva. Ma ezt Steven Spielberg, James Cameron vagy épp Christopher Nolan jellemzésekor szokás mondani. Munkásságáért csillagot kapott a Hollywodi Hírességek sétányán. A Magyar Hollywood Tanács George Pal-emléknappá nyilvánította születése napját, február 1-ét.
A volt ceglédi Uránia mozi 2019-től George Pal nevét viseli. Immár ötödik éve zajlik a Magyar Hollywood Tanács közreműködésével a Ceglédi Filmfesztivál, amelyet George Pal emlékére alapítottak.

     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.