2023. február 1., szerda 17:09

A KIM - Kultúráért Felelős Államtitkárság közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. február 1., szerda (OS) - Schmidt Egon ornitológust, Kossuth-díjas írót a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti

    Életének 92. életévében elhunyt Schmidt Egon Kossuth-díjas író, ornitológus, az Országos Természetvédelmi Hivatal Madártani Intézete egykori munkatársa, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító tagja, majd alelnöke, aki az MME Tiszteletbeli elnök címet is átvehette 2012-ben.

Schmidt Egon 1931. június 16-án született Budapesten. Gyermekkorát Becsehelyen töltötte, majd Nagykanizsára járt gimnáziumba. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykert, majd a Madártani Intézet munkatársa, 1980-tól az Állatvilág magazin szaklektora. A madárökológiai vizsgálatok mellett, éveken át kutatta a hazai bagolyfajok táplálkozását és a hazai rigófélék elismert szakértője volt. Komoly érdemeket szerzett a madárjelölések terén a madárgyűrűzés hazai koordinálásával. Szakmai tevékenységét nemzetközi szinten is elismerték, őt kérték fel a Neue Brehm Bücherei című sorozatban a kékbegy, a karvalyposzáta és (Farkas Tibor társszerzővel) a kövirigó fajmonográfiájának megírására. A Madártani Intézet folyóiratában, az Aquilában 125 közleménye jelent meg 1951–2006 között. Írói munkássága közel 100 könyvből és több mint 3500 ismeretterjesztő írásból áll. 17 éven át készített - Balogh Istvánnal együtt - madárhang-felvételekkel színesített anyagokat a Magyar Rádió hetente jelentkező Oxigén című műsorába.

     Kiadó: KIM - Kultúráért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.