2023. február 2., csütörtök 16:15

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye
    Budapest, 2023. február 2., csütörtök (OS) - Ahogy Banglades sem ruhagyártó nagyhatalom, Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom -

    Szerdán tette közzé a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt a jogszabálytervezetet, amely kivonja a nemzetgazdasági célból kiemelt beruházásokat a területrendezési terv hatálya alól és így tovább lazítaná az egyébként sem combos elvárásokat, felmentést adna az önkormányzati településrendezési követelmények alól.

Nem könnyű a dolgunk, mert a német autógyárak és az ázsiai akkumulátorgyárak összefogtak Magyarország leigázására, és ebben az Orbán kormány készséges partner, a szennyező multinacionális tőke készséges szálláscsinálója. Ez újabb pofon a helyi közösségeknek, akik szeretnék megóvni településüket, környezetüket. Ezzel a jogszabálytervezettel a kormány végleg átlép a helyi közösségek önrendelkezési jogán, amikor egy odatelepítendő veszélyes üzemről van szó.

Ezért is fontos az LMP országos népszavazási kezdeményezése, mely garantálná, hogy csak akkor épülhessen akkumulátorgyár, ha ezt a helyiek kifejezetten támogatják. Ezzel a rendelettervezettel a kormány tovább megy azon az úton, hogy kiszolgáltassa az akkumulátorgyártásnak a már így is szűkös erőforrásainkat: vizeinket, az energiánkat és termőföldünket is. Mindez azért, hogy "akkumulátorgyártó nagyhatalom" legyünk.

Gál József,
az LMP szóvivője
     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.