2023. február 3., péntek 12:52

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2023. február 3., péntek (OS) - Árnyékkormány: Azonnal le kell állítani az akkugyár építését! - Konkrét javaslatokat dolgoztunk ki, hogy többet ne fordulhasson elő hasonló botrány

Az elmúlt hetekben a híradások az akkumulátorgyárakat érintő botrányoktól voltak hangosak, hiszen sem Nyíregyházán, sem Gödön, sem Iváncsán, sem Debrecenben nem kérdezték meg a lakosokat, a fejük felett döntöttek az életüket meghatározó kérdésben. Az Árnyékkormány szerint nem lenne szabad egy, az egészséget súlyosan veszélyeztető, környezetromboló beruházásról a lakosság bevonása nélkül dönteni. Orbán Viktort azonban nem érdekli a felháborodás, az emberek félelme, még csak nem is reagált az aggodalmakra, valószínűleg mivel pontosan tudja, hogy ezzel tönkreteszik a városok ivóvizét és levegőjét, elveszik a termőföldeket, és súlyosan károsítják a természetet.

Az Árnyékkormány szerint azonnal le kell állítani a beruházást, és minden olyan beruházás esetén, amely jelentős hatással van a környezetre, kötelezően tájékoztatni kell a lakosságot, és előzetes egyeztetésekre van szükség. A már megvalósult beruházások esetében pedig úgy kell átalakítani a gyárat, hogy csökkentsék az ivóvízszükségletet, és megújuló energiával lássák el a létesítményt. Az Árnyékkormány konkrét javaslatokat dolgozott ki: ezért az Árnyékkormány maradt az egyetlen remény, hogy ne épüljenek környezetkárosító, egészségre veszélyes gyárak Magyarországon.

Kocsis-Cake Olivio

Környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztos