2023. február 4., szombat 12:18

A Demokratikus Koalíció közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. február 4., szombat (OS) - Akkugyár-ügy: Azonnal vissza kell adni az önkormányzatoknak az építési hatóságok jogköreit!

    Nemrég újabb fejlemény jött ki az akkumulátorgyárak ügyében: a kormány az iváncsai és a debreceni gyárat kivonja a területrendezési terv hatálya alól, azaz mostantól még kevesebb feltételnek kell megfelelniük, és még könnyebben megépíthetik őket, ha Orbán Viktornak úgy tartja kedve. Ez az egész országot érinti: a kormány bárhol, bármikor úgy dönthet, hogy akkumulátor-gyárat épít. Az Árnyékkormány szerint a szabályozást nem hogy lazítani kéne, hanem még szigorúbb feltételekre van szükség.

- Azonnal vissza kell adni az önkormányzatoknak az építési hatóságok jogköreit!
-Törvénymódosítással meg kell tiltani, hogy a kormány kénye-kedve szerint elvehessen területeket az önkormányzatoktól különleges gazdasági övezet alakítása címszóval.Nem szabad engedni, hogy bármilyen beruházást a kormány az önkormányzat, illetve a lakosság belegyezése nélkül kivonhasson a területrendezési tervek hatálya alól.
-Gyárak létesítésénél a környezeti hatástanulmány elkészítése mindig legyen kötelező, ne a hatóság mérlegelésétől függjön. Kötelező eleme legyen a társadalmi hatásvizsgálat! Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra is vonatkozzon!
- Meg kell vizsgálni, milyen típusú és méretű beruházásoknál legyen kötelező a népszavazás kiírása!
- Speciális szabályok megalkotása szükséges a termőföld védelme érdekében olyan beruházások vonatkozásában, melyek a termőterület csökkentésével járnának.


     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.