2023. február 10., péntek 01:39

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közleménye
    Budapest, 2023. február 10., péntek (OS) - 2023-ban a vadgesztenye az év gyógynövénye

    A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2023-ban a vadgesztenyét választotta az év gyógynövényének.
A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) Délkelet-Európában honos, Magyarországon dísznövényként ültetett fa, amelynek barna, dió méretű magjait alkalmazzák gyógyászati célra. Korábban a növény levelét, kérgét is használták a népi gyógyászatban, de ezek alkalmazása mára visszaszorult. A napjainkban kapható vadgesztenye-készítmények a mag szaponinokra standardizált kivonatát tartalmazzák. A növény kivonatát tartalmazó kenőcsök, krémek külsőleg, a kapszulák, tabletták pedig belsőleg alkalmazhatók a vénás keringési problémák – visszértágulat, visszérgyulladás, aranyér – enyhítésére, valamint ezek súlyosbodásának lassítására. A vadgesztenye-kivonat tartós alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását, javítja a vénák falának rugalmasságát, és közvetlenül mérsékli a panaszokat (nehézláb-érzés, ödéma, fájdalom).
Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem. A kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

     Kiadó: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.