2023. március 16., csütörtök 10:49

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleménye
    Budapest, 2023. március 16., csütörtök (OS) - "Mi lesz Veled, magyar alma…?" - Gonda István emlékkonferencia

Az almaágazat életében voltak sorsfordító időszakok. Ilyen volt a 2000-2004 közötti időszak az EU-csatlakozást megelőzően, de hasonló sorsfordító válaszút elé értünk napjainkban is. A klimatikus, valamint a gazdasági és piaci környezet változásai negatív termelői hangulatot és fejlesztési kedvet teremtettek Magyarországon és Európában egyaránt. A gazdasági nehézségek átrendezik az európai almatermelést. A kihívások azonban nagyon nagy lehetőséget is rejtenek magukban: amennyiben a következő években helyesen ragadjuk meg a fejlesztési lehetőségeket és irányokat, a hazai almaágazat egy tartós fejlődési pályára állítható. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) szakmai konferenciáján az étkezési és ipari alma termékpályája helyzetével, kihívásaival, valamint – mindenek előtt – fejlesztési lehetőségeivel és irányaival foglalkozunk. Hagyományteremtő ágazati konferenciánkkal egyúttal elhunyt professzorunk, a hazai almatermelés meghatározó alakja, Dr. Gonda István előtt is tisztelgünk.

További információ elérhető a FruitVeB honlapján.

Kiadó: FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács