2023. március 20., hétfő 20:06

A Magyar Alvás Szövetség közleménye
    Budapest, 2023. március 20., hétfő (OS) - Óraátállítás 2023. A Magyar Alvás Szövetség állásfoglalása.

        Kevesebb lesz az alvásidőnk a hétvégén a szombat éjszakai nyári időszámításra átállás miatt, ha nem figyelünk erre. Az órák egy órával előre állítása valóban új időszámítást jelent  a szervezet számára, amit sokan megszenvednek.
     Az évmilliók során megszokott eredeti, téli időzónától, az életünket meghatározó úgynevezett cirkadián ritmustól való eltéréshez igazodásért megdolgozik az agyunk és a szervezetünk.
     Ha előtte néhány napig tíz-tizenöt perccel többet alszunk, segíthetünk az átálláson.
     Az óraátállítás eltörlése valamennyi uniós országban kötelező, ennek időpontja, és főként a megfelelő időzónában történő megállapodás kérdése azonban még nagy vitákat kavar.
     A Magyar Alvás Szövetség a kormányzati döntések előtt javasolja a szakemberek és a közvélemény érveinek a meghallgatását is.
     Megfontolandó lehet akár a jelenlegi időzóna, a GMT+1 váltás lehetősége, vagy más kronobiológiai javaslatok figyelembe vétele.
     "Az alvatlanság kora - ahogy jellemezték a Magyar Alvás Szövetség nemzetközi konferenciáján, a Magyar Tudományos Akadémián néhány napja a szakemberek a Covid-világjárvány utáni időszakot - új életmód és egészség szemlélet váltást kíván - hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, - nem hosszabbíthatjuk tovább következmények nélkül a nappalokat, az éjszakai alvásidő rovására.
     További információk a Magyar Alvás Szövetség Facebook oldalán.  

     Kiadó: Magyar Alvás Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.