2023. március 23., csütörtök 12:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye
    Budapest, 2023. március 23., csütörtök (OS) - A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját. A Meteorológiai Világnap idei témája "Az időjárás, éghajlat és víz generációkon átívelő története és jövője".

    Az időjárás, az éghajlat és a vízkörforgás nem ismer nemzeti vagy politikai határokat, ezért ezen a területen elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés. Ez a filozófia vezérli a meteorológiai világközösség munkáját 1873 óta, és ez az irányadó a jövőben is. A 2023-as Meteorológiai Világnap amiatt is különleges, mert idén ünnepeljük a WMO jogelődje, a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet (IMO) alapításának 150. évfordulóját. Az IMO 1950. március 23-án vált az ENSZ szakosított intézményévé, ekkortól nevezik Meteorológiai Világszervezetnek (WMO).

Mint minden évben, az Országos Meteorológiai Szolgálat idén is megünnepli a Meteorológiai Világnapot. Az ünnepségen köszöntőt mond Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Hanyecz László az OMSZ elnöki jogkörben eljáró gazdasági elnökhelyettese. A világnapi témához kapcsolódó szakmai előadást Szépszó Gabriella, az OMSZ Modellezési Osztályának vezetője tartja. Az ünnepség keretében kerül átadásra az "Innováció a meteorológiáért" díj, és az "Év MET-ÉSZ észlelője" cím. Ezen a jeles napon köszöntjük az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta végzik megfigyeléseiket.

     Kiadó: Országos Meteorológiai Szolgálat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.