2023. március 27., hétfő 09:06

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2023. március 27., hétfő (OS) - Semmibe veszi az Európai Unió Bíróságának ítéletét a MÁV

A Mozdonyvezetők Szakszervezete két éve, mintegy hatszáz mozdonyvezető nevében és képviseletében indított peres eljárást a MÁV-START Zrt. ellen, mert a szakszervezet álláspontja szerint a munkáltató nem biztosítja a biztonságos munkavégzéshez szükséges és jogszerű pihenőidőket a vasúti járművezetők számára. A Miskolci Törvényszék – az összes más Törvényszékkel együttműködve – az Európai Unió Bíróságához fordult előzetes döntéshozatalért. Az Európai Unió Bíróságának ítélete teljes mértékben alátámasztja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének álláspontját. Az ítélet után, a MOSZ felszólította a MÁV-START Zrt.-t, hogy annak megfelelően, azonnal változtasson a mozdonyvezetők vezénylésének gyakorlatán. A munkáltató azonban változatlanul folytatja a mozdonyvezetők munkaidő-beosztásának jogsértő, a szükséges pihenőidőket nem biztosító gyakorlatát, veszélyeztetve ezzel akár a vasúti közlekedés biztonságát is. A több száz, a közeljövőben akár több ezer per a magyar bíróságokon folytatódik.

Kiadó: Mozdonyvezetők Szakszervezete