2023. május 15., hétfő 22:00

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. május 15., hétfő (OS) - A háború ellenére újabb körrel folyatódhat a közszféra béremelése - Módosul a kormánytisztviselői bértábla is

        A háború és a szankció okozta nehéz helyzet és rendkívüli kiadások ellenére a kormány úgy döntött, hogy lehetőséget teremt arra, hogy - a közszférában dolgozó  orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák  után -  a központi és területi kormányzati igazgatási szerveknél foglalkoztatott kormánytisztviselők és szakmai vezetők bére is emelkedjen. A közszolgálati szakszervezetek kezdeményezésre indított több hetes  szakmai egyeztetéseket követően módosul a kormánytisztviselői bértábla – az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.
     A béremelés sem a minisztériumokban, sem a kormányhivatalokban nem automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére. A minisztériumi és a kormányhivatali tisztviselőkre vonatkozó bértábla részben eltér, a rendelet a tisztviselő besorolás fokozatától függően az illetmény alsó és felső határát állapítja meg, a pontos összeget a munkáltató határozhatja meg.
     A háborús helyzetre tekintettel a kormány úgy biztosítja a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg  fordítható béremelésre. Ez a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják béremelésre, tömeges elbocsátás nem várható.  

     Kiadó: Kormányzati Tájékoztatási Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.