2023. május 26., péntek 10:28

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2023. május 26., péntek (OS) - Összesen több mint 2,3 milliárd dollárnyi forrást vontak be a magyar állami fejlesztési bankok a nemzetközi pénzügyi piacokról

A forrásbevonás különösen annak fényében tekinthető meghatározó sikernek, hogy a háború és az elhibázott szankciók a pénzügyi piacon is bizalmatlanságot és bizonytalanságot okoznak, a befektetők fokozott óvatossággal fektetik be tőkéjüket.

Az EXIM és az MFB a 2,375 milliárd dollárból összesen 1,531 milliárd dollárt fordítanak lejáró kötelezettségeik finanszírozására, így a sikeres tőkebevonás 844 millió dollárnyi új forrást biztosít a magyar gazdaság megerősítését, a vállalkozások versenyképességének növelést, valamint új beruházások és fejlesztések megvalósulását támogató fejlesztési programok számára.
Ebben a nehéz gazdasági helyzetben kiemelten fontos a hazai vállalkozások versenyképességének erősítése és növelése, mert csak így biztosítható a munkahelyek, a családok védelme, a recesszió kivédése és a 1,5 százalékos gazdasági növekedés elérése.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló két magyar fejlesztési bank idén további kötvénykibocsátást nem tervez.

Kiadó: Gazdaságfejlesztési Minisztérium