2023. június 5., hétfő 12:22

A Magyar Ateista Társaság közleménye
    Budapest, 2023. június 5., hétfő (OS) - A magyar kormány tagjai az elmúlt hetekben ismét számos alkalommal megsértették az állam vallási semlegességének az elvét, és az ateistákat és nem vallásos polgárokat kirekesztő és sértő nyilatkozatokat tettek közzé:

    Varga Judit szerint a kormány minden nap azért dolgozik, hogy Európa keresztény legyen, ami a jövő évi magyar EU-elnökség fényében nemzetközi szinten is aggodalomra ad okot. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy még az Alaptörvény szerint is "Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek", azaz a Magyar Állam és képviselői sem Magyarországot, sem Európát nem tehetik kereszténnyé.
Szijjártó Péter szerint már kiskoruktól el kell kezdeni magyarnak és kereszténynek nevelni a gyerekeket, annak ellenére, hogy Magyarország is ratifikálta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amely leszögezi: "az Egyezményben részes államok tiszteletben tartják a gyermek jogát a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadságra."
Navracsics Tibor pedig közölte, "a magyar állam és a minket Európához kötő kereszténység a magyarság lételemét jelentik", amivel kizárja a magyarságból a nem keresztény állampolgárokat.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint az ateizmus az ellenséges ideológia egyik ismérve, ami honvédelmi kontextusban akár fizikai fenyegetésként is értelmezhető.
Felszólítjuk a kormány tagjait, hogy tartózkodjanak a nem hívő és az ateista magyar állampolgárok kollektív megbélyegzésétől, és tartsák tiszteletben a magyar és nemzetközi emberi jogi normákat.

     Kiadó: Magyar Ateista Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.