2023. június 7., szerda 18:31

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2023. június 7., szerda (OS) - Ma délelőtt az Európai Parlamentben magyar rektorok, kutatók és diákok nyilvános meghallgatás keretében mondták el  véleményüket az Európai Bizottság diszkriminatív eljárásáról a modellváltó egyetemek Erasmus+ és Horizont Európa programjaiból való kizárás kapcsán.

    Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora előadásában hangsúlyozta: "Ha a politikusok vitatkoznak egymással, az az ő ügyük, de ez nem lehet magyarázat arra, hogy a hivatásukra készülő, vagy azokat gyakorolni vágyó orvos- és egészségtudományi hallgatókat büntessenek ezért." Hozzátette: a fenntartó váltással az ehhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek nem változtak. Ugyanakkor a modellváltás a Semmelweis Egyetemen együtt járt a munkavállalói bérek versenyképesebbé tételével, a klinikáink és az oktatási épületeink egyetemi tulajdonba kerülésével, valamint az oktatást, kutatást és gyógyítást is érintő autonómia növekedésével. A rektor elmondta azt is, hogy azt szeretnék, hogy a jövőben ne lehessen többé szankciót alkalmazni egy felsőoktatási intézménnyel szemben úgy, hogy az nem tartalmaz arra vonatkozó elemzést, hogy hogyan és mikor sértette meg a jogállamiság elveit és ezzel összefüggésben milyen hátrányokat okozott az Uniónak. Azt is szeretnénk, ha az egyetemeket bevonnák az őket érintő intézkedésekről szóló egyeztetésekbe.
     Kiadó: FIDESZ európai parlamenti képviselőcsoportja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.