2023. augusztus 7., hétfő 14:18

A Magyar Ateista Társaság közleménye
    Budapest, 2023. augusztus 7., hétfő (OS) - Pert nyert a Magyar Ateista Társaság az ombudsmannal szemben

A tavalyi népszámlálás súlyosan megsértette a magyar ateista állampolgárok jogait azzal, hogy csak vallásként tüntethették fel világnézetüket - mondta ki a Fővárosi Törvényszék.
     A Központi Statisztikai Hivatal annak ellenére zárkózott el minden módosítástól, hogy a MATT a népszámlálás előtt többször is egyeztetett a hivatallal. A KSH ígérete ellenére a kitöltési útmutatóban sem tájékoztatott arról, hol található az “ateista" válasz, amely a 2011-es népszámlálásnál még a vallásoktól elkülönülten szerepelt. Ezzel a KSH az egyháztörvénynek is ellentmond, amely szerint az a világnézet vallás, amely “a természetfelettire" irányul. Az így nyert adatok pedig nem fognák valódi képet adni a társadalmi viszonyokról. Ezért az ombudsmanhoz fordultunk, aki azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszunkat, mert szerinte rendben van, hogy a KSH csak a vallásos világnézetekre kíváncsi.
     Ezt a döntést eredményesen támadta meg a MATT: a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az ombudsman  nem utasíthatta volna el a panasz kivizsgálását, és új eljárás lefolytatására kötelezte őt.
     Szégyen, hogy még az alapvető jogok biztosától is peres úton kell kikövetelni egy nyilvánvaló jogsértés érdemi vizsgálatát. A Magyar Ateista Társaság tovább fog küzdeni azért, hogy az állam és hivatalai ne tehessék láthatatlanná a vallástalan, ateista polgárokat és megszüntessék a valláshoz nem kötődő polgárok hátrányos megkülönböztetését.

Kiadó: Magyar Ateista Társaság