2023. szeptember 8., péntek 19:39

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. szeptember 8., péntek (OS) -

EURÓPA ZÖLD VÁROSA DÍJ – 2023

Szeptember 5-én, került megrendezésre a “Több Zöld Várost a fenntartható Európáért" című konferenciasorozat záró eseménye. Ennek részeként Dr Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke és Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára adták át az Európa Zöld Városa Nemzeti díjat.

A díj célja, hogy az európai településeken a zöldfelületek innovatív, biodiverz, fenntartható megoldásainak létrejöttét inspirálja. Igyekszik felhívni a települések vezetőinek, a döntéshozóknak, és a beruházóknak a figyelmét az egészséget támogató, élhetőbb környezet fontosságára, a zöldfelület fejlesztés kiemelt szerepére. A díjat ezért azok kapják, akik a beruházást finanszírozták, vagyis akik anyagilag támogatták a kiemelkedő értékekkel bíró zöldfelületek megvalósulását.

Az alkotásokat háromtagú szakmai zsűri meghatározott nemzetközi szempontrendszer szerint értékelte. A megépült zöldfelület növényzetének minőségét, sokféleségét, a tervezés egyediségét, a zöldfelület éghajlatra és a környezetre gyakorolt hatását, az egyedi anyagok jelenlétét vizsgálták az innovatív tervezés és kivitelezés mellett.

A pályázatok közül a zsűri győztesként a Budapest Főváros Önkormányzata által finanszírozott "Természetesen a Duna parton – Budapest III. kerület Pünkösdfürdő park" projektet nevezte meg. A parkot a BKM Nonprofit Zrt Főkert Divízió szakemberei tervezték és kivitelezték.

Kiadó: Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete