2023. szeptember 16., szombat 17:21

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. szeptember 16., szombat (OS) - Sclerosis Multiplexes betegek országos találkozója Szegeden - Hogyan lehet évtizedeken át együtt élni egy gyógyíthatatlan betegséggel?

        Azoknak van hosszú távon nagyobb esélyük fékezni az idegrendszert károsító sclerosis multiplex betegség előrehaladását, akiket a lehető leghamarabb kezelni kezdenek, akiknél szükség esetén időben váltanak terápiát és akik fizikailag és lélekben is jól tudnak alkalmazkodni a nehézségekhez - hangzott el az SM betegek országos találkozóján Szegeden.
     Az ország minden részéből érkeztek Szegedre a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége által szervezett betegtalálkozóra. Furcsa Józsefné, a betegszervezet elnöke hangsúlyozta: mivel a neurológiai betegséggel hosszú évtizedeken át együtt kell élni, előnyben vannak azok a betegek, akik a lakhelyükön év közben is számíthatnak támogató civil sorstársközösségre.
     A sclerosis multiplexet az esetek jelentős részében húszas, harmincas éveikben járó fiataloknál fedezik fel, nagyobb arányban nőknél. Az immunrendszer támadja meg az idegrendszert, emiatt az agyat és a gerincvelőt éri károsodás. Az érintettek sorsa azon múlik, hogy ezek a károsodások az idegrendszer melyik részén jelentkeznek, mennyire súlyosak és milyen gyorsan rosszabbodik az állapot. A betegek egy része akár több évtizeden át viszonylag kevés panasszal élhet együtt, másokat mozgáskorlátozottság, látásromlás, gyors állapotromlás, kiszolgáltatottság fenyeget.

     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.