2023. szeptember 17., vasárnap 09:14

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. szeptember 17., vasárnap (OS) - SZEGED – A pszichiátriákon alkalmazott eredménytelen, sőt sokszor káros kezelések miatt zajlott tüntetés szombaton, szeptember 16-án. A rendezvényre a Magyar Pszichiátriai Társaság szegedi vándorgyűlése kapcsán került sor, melyet ez alkalommal is számos gyógyszergyár pénzzel támogatott. Talán ennek tudható be, hogy a pszichiáterek nem voltak hajlandóak átvenni a demonstrálóktól a szakmájukat érintő társadalmi üzenetet.

    A tüntetők arra hívták fel a figyelmet: nagyon komoly kritikák érték a pszichiátria jelenlegi rendszerét az utóbbi néhány évben, olyan nemzetközi szervek részéről, mint az ENSZ, a WHO vagy a Pszichiátriai Világszövetség. E kritikák szerint a pszichiátria mai gyakorlata már elavult és jogsértő, tekintettel a még mindig túlzottan gyógyszerközpontú kezelésekre és a megalázó pszichiátriai kényszerintézkedések mindennapos voltára. Ezzel kapcsolatos írásos üzenetüket a demonstráció végén megpróbálták átadni a pszichiátriai konferencia vezetőségének, ám ők nem voltak hajlandóak átvenni ezt a szakmájukat érintő, fontos társadalmi kommunikációt.

A rendezvényen felszólalt egy károsult nő is, akivel gyermekkorában kezdtek egy pszichiátriai szert szedetni, mert "túlságosan pörgött"; mostanra egész viselkedése maradandóan belassult.
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.