2023. szeptember 22., péntek 16:30

A Párbeszéd - Zöldek közleménye (3. rész)
    Budapest, 2023. szeptember 22., péntek (OS) - Fejezze be a kormány Magyarország környezeti állapotának veszélyeztetését és az akkumulátoriparra vonatkozó szabályok lebontását! – Itt a lex akkumulátorbontó és a lex akkumulátor-díj

    Az európai szabályozás alapján az akkumulátorok olyan körforgásos terméknek minősülnek, amelyek után 2023. júliusától a gyártónak vagy, ha az EU-n kívülről érkezik a termék, az európai forgalmazónak díjat kell fizetni, ami fedezi a termék élettartama végén a feldolgozásának a költségeit (ún. EPR-díj).

Tekintettel arra, hogy az akkumulátorok feldolgozása nem egyszerű és nem is olcsó, ez a díj az esetükben relatíve magas. Eddig ez alól csak akkor lehetett mentesülni, ha a vevő igazolta, hogy a termék (az akkumulátor) külföldre kerül, például egy autóba beépítve. A mostani módosítás általánosságban az akkumulátorok vásárlójára (az autógyárra) terheli a díj megfizetését, de azt ráadásul nem tételesen, hanem általánydíj fizetésével is letudhatónak tekinti.

     Kiadó: Párbeszéd - Zöldek

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.