2023. szeptember 24., vasárnap 17:37

A Párbeszéd - ZÖLDEK közleménye (3. rész)
    Budapest, 2023. szeptember 24., vasárnap (OS) - Továbbra is alaptörvény-ellenes a büntetlen szennyezést lehetővé tevő jogszabály!

Választ ezekre a kérdésekre alighanem csak akkor kapunk, amikor az első, a 432/2023-as kormányrendelet szerinti mentesítések és környezetvédelmi hatósági szerződések megköttetnek majd.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint azonban bármi is a valós magyarázat, a felmerülő alapjogi konfliktus mindenképpen fennáll. Álláspontunk szerint a környezetvédelem már meglevő szintjének az Alaptörvénnyel ellentétes csökkentése akkor is bekövetkezik, ha az érintettek köre szűkebb, és az csak a kohászati üzemekre vonatkozik. Ezért a kormányrendelet ügyében mindenképpen az Alkotmánybírósághoz fordulunk – mire ott döntés születik, talán az is kiderül, hogy pontosan kit is kellett mentesíteni a környezetvédelmi bírságok alól.

Dr. Jávor Benedek,
a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője