2023. október 25., szerda 13:35

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közleménye
    Budapest, 2023. október 25., szerda (OS) - A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI TÁRSASÁG NYILATKOZATA GYÓGYSZERÉSZETET ÉS GYÓGYSZERELLÁTÁST ÉRINTŐ AKTUÁLIS KÉRDÉSEKRŐL

    A jövőre 100 éves Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság konzultációs egyeztetést tartott a gyógyszerészet területein működő szakmai, érdekvédelmi szervezetekkel a gyógyszerellátás területén az utóbbi hónapokban tapasztalt, szakmai körökben megdöbbenést kiváltó intézkedések megvitatására, alapelveinkkel összhangban kizárólag szakmai, tudományos alapon. Az egészségügyi- és gyógyszerellátás szempontjából kedvezőtlen jelenségnek tartjuk, hogy hiányoznak a jogszabályokkal indított átalakítások előtti szakmai egyeztetések, amik biztosítanák a szakmai koncepciók kidolgozottságát. A jelenlegi globális környezet miatt fokozottan aktuálisak a beteg- és gyógyszerellátás biztonsági szempontjai, aminek érdekében fontos, hogy az ágazatot érintő kezdeményezések ne a szakmán kívülről érkezzenek. A betegbiztonság javítása érdekében szükséges továbbá a gyógyszerészi szakmai kompetenciák mielőbbi bővítése, irányadó nemzetközi szakmai megoldások beemelése a hazai gyakorlatba, rögzítésük jogszabályokban. Sürgető lenne a fekvő- és járóbetegellátásra is kiterjedő betegút alatti gyógyszerelés teljes és hiteles rögzítése orvosi és gyógyszerészi minőségbiztosítottsággal, megfelelő szakmai és informatikai háttérrel. Szükséges felhívnunk az illetékes szaktárca figyelmét mindezekre, és hogy a lakosság több szakmai nézőpontot is tükröző tájékoztatást kaphasson ezekről a kérdésekről.
     Kiadó: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.