2023. október 30., hétfő 16:16

A Magyarország Barátai Alapítvány közleménye
    Budapest, 2023. október 30., hétfő (OS) - Andrej Babiš volt cseh kormányfő a Hungary Today hírportálnak elmondta, reményei szerint bárki is alakítson kormányt Lengyelországban, visszatér majd a Visegrádi 4 együttműködéséhez. Sajnálatát fejezte ki, hogy a jelenlegi cseh miniszterelnök, Petr Fiala megengedte, hogy koalíciós partnerei nyíltan fellépjenek Magyarországgal szemben.

    Elmondta, pártjával, az ANO-val, készülnek a jövőre esedékes európai választásokra, mivel az Európai Uniót meg akarják szabadítani a radikális zöldpárti és migrációt ösztönző erőktől. A közelmúltban lezajlott migrációs kvótákat érintő brüsszeli szavazás kapcsán pedig hibának nevezte azt, hogy a cseh delegáció nem szavazott ezek ellen.
Arra a kérdésre, megbánta-e, hogy saját pártjából épp a magyar kormánnyal szemben ellenséges Věra Jourovát jelöltette az uniós biztosi posztra a cseh politikus úgy felelt, szavazóik közt is nemtetszést okozott ez a döntést, amelyet máig igyekeznek nekik megmagyarázni.
Sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Jourová gyakran Magyarország és Lengyelország ellen lépett fel.
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a közelmúltban lezajlott kínai találkozójával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, megérti, hogy a magyar kormányfő hazájával kapcsolatos fontos témákat akart megbeszélni, de az ilyen kényes helyzetekben célszerű lenne az előzetes egyeztetés. Ennek ellenére teljes egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy fel kell lépni a béke érdekében, és véget kell vetni az Ukrajnában zajló értelmetlen háborúnak.
    
     Kiadó: Magyarország Barátai Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.