2023. november 18., szombat 12:04

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2023. november 18., szombat (OS) - Az Árnyékkormány állami kármentesítő alapot hozna létre az Óbudai Gázgyár szennyezése miatt

    Az Orbán-kormány bűnös tétlensége miatt súlyos szennyezés fenyegeti a kétmilliós Budapest ivóvízbázisát. Az egykori Óbudai Gázgyár mellett rákkeltő arzént, benzolt, és más mérgező anyagokat talált a Greenpeace. Ezek mennyisége többszörösen meghaladja az egészségügyi határértékeket. Ezek a veszélyes anyagok beszennyezték a talajt és a talajvizet, alacsony vízálláskor pedig a Dunát és a budapesti partszakasz levegőjét is.

Az Árnyékkormány szerint állami kármentesítési alapot kell létrehozni a kormányváltás után, hogy soha többé ne fenyegethesse a magyar emberek ivóvizét egyetlen környezetszennyező nagyvállalat sem. Emellett szigorúan büntetnénk, illetve kármentesítésre kényszerítenénk azon vállalatok jogutódjait és tulajdonosait, akik a cégek megszűnése, üzemeik bezárása után környezetpusztító és egészségre káros hulladékot hagynak hátra. Az Orbán-kormány azonban semmit sem tesz a Budapest ivóvízét fenyegető rákkeltő anyagok szivárgása ellen, nem fordít állami pénzt a volt Óbudai Gázgyár kármentesítésére. Ezért a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. Mindenható vállalati profit helyett a környezetszennyezés felszámolását, erős államot és szigorú környezetvédelmi jogszabályokat, a milliárdos elit helyett igazságos és zöld Magyarországot akarunk!

Kocsis-Cake Olivio
Környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.