2023. november 20., hétfő 11:39

A Mi Hazánk-frakció közleménye
    Budapest, 2023. november 20., hétfő (OS) - Nem tud a honvédelmi miniszter a kormány által katonai célúvá minősített tehervasút-bővítésről

    "Vasútépítésről nem tudok beszélni, az nem az én tárcámhoz tartozik" – válaszolta a honvédelmi miniszter Novák Elődnek, pedig múlt hónapban bejárta a médiát a hír: katonai célúvá minősítette a kormány a Déli Körvasút beruházását, így mégis megépülhet.

A miniszter éves meghallgatásán az egyetlen ellenzéki képviselőként jelen lévő Novák Előd rávilágított: korrupciós rekord, hogy Mészáros Lőrinc a 4-es metrónál is drágábban építhet 7 km vasutat, immár katonai célú beruházásnak minősítve, hogy a környezetvédelmi szabályokat megkerülhesse a Hamzsabégi sétány kárára történő bővítés. A Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatásaként a dél-budapesti vágányok, főként a multinacionális teherforgalom bővítését nemcsak a brutális túlárazás miatt nem támogatja a Mi Hazánk, hanem mert a fővároson áthaladó teherforgalmat növelő beruházás helyett a 2011 óta ígért V0 teherkörgyűrű megépítését szorgalmazza a párt. A Déli Körvasút félrevezető név, hiszen nem a Budapestet elkerülő körgyűrűt jelenti, hanem tranzit teherforgalmat a fővároson át.

A nemzetbiztonsági aggályokra először Novák Előd világított rá, már két éve: itt halad át a Dunát keresztező forgalom 90-95%-a, így a helyettesítés kiépítésének elmulasztása a közlekedés és a szállítás veszélyeztetése. Nem szabad a stratégiailag fontos központokat erősíteni, inkább másik lehetőségeket kell létrehozni.

A vita Novák Előd YouTube-csatornáján látható.


     Kiadó: Mi Hazánk frakció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.