2023. november 27., hétfő 18:33

A Védett Társadalom Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. november 27., hétfő (OS) - A Védett Társadalom Alapítvány (VDTA) szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) mielőbb ideiglenes intézkedésben kell köteleznie a Facebook óriásplatformot, hogy állítsa vissza a Pesti Srácok jogsértően eltávolított oldalát. A VDTA szerint sérti Magyarország szuverenitását, hogy az online óriásplatformok monopolhelyzetüket a szólásszabadság sztálini időket idéző elfojtására használhatják. Hogy, hogy nem ennek mindig éppen a normalitáspárti, konzervatív, családbarát és nemzeti szemléletű vélemények esnek áldozatul.

A VDTA szabályozással foglalkozó szakértője nyilvánvalóan jogsértőnek tartja, hogy a Pesti Srácok újságírói tudósításait a Facebook terrorizmus népszerűsítő tartalomként büntette. A kérdéses cikkekben a portál a közérdeklődésre számot tartó Hunnia-ügyről tudósított, így a Facebook lépése súlyosan sérti a médiaszabadságot. Ijesztő, hogy a cenzúrázást minden bizonnyal nem emberi moderátorok, hanem a Facebook mesterséges intelligencia algoritmusa végezte. Más ésszerű magyarázat nincs rá, hogy lehet terrorizmus népszerűsítéseként azonosítani egy bírósági perről szóló tudósítást.

Dr. Tóth Máté, a VDTA Budapest Bizottságnak vezetője szerint mivel nyilvánvaló jogsértésről van szó, a közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján az NMHH hatósági jogkörben jogosult ideiglenes intézkedéssel elrendelni a Facebook-oldal haladéktalan visszaállítását.

Kiadó: Védett Társadalom Alapítvány