2023. december 9., szombat 17:11

Az MSZP Országos Központ közleménye
    Budapest, 2023. december 9., szombat (OS) - Az MSZP üdvözli az ukrán parlament döntését, mely visszaállítja a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait

    Az MSZP üdvözli, hogy az ukrán parlament megszavazta azt a törvényt, amely visszaállítja Ukrajnában a nemzetiségek többségének, köztük a kárpátaljai magyaroknak a nyelvhasználati jogát.

Az ukrán parlament hivatalos oldala alapján a törvénymódosítást már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is aláírta, a kisebbségi törvény elfogadása után fél éven belül ahhoz kell igazítani minden vonatkozó törvényt és rendeletet.

A kisebbségekről szóló törvénymódosítás elfogadása értelmében az állami iskolákban, egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban és a politikai reklámokban használható minden európai uniós nyelv. A törvénymódosítás a középiskola végéig biztosít lehetőséget anyanyelvű tanulásra.

A kárpátaljai magyarok nyelvhasználati joga hosszú ideje vita tárgyát képezte Magyarország és Ukrajna között, az MSZP üdvözli, hogy ez a konfliktus a megoldódás irányába mozdult el.

MSZP

     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.