2023. december 10., vasárnap 14:17

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye
    Budapest, 2023. december 10., vasárnap (OS) - Mit nem tehet meg egy EP-képviselő? -

        Az európai polgári kezdeményezés az Európai Unió azon kevés intézményeinek az egyike, amely valóban a civil, állampolgári beleszólást könnyíti meg a döntéshozatalba, akkor is, ha ezt nem eléggé fejsúlyos jogosítványokkal teszi meg. Két dolgot azonban biztosan tudunk az európai polgári kezdeményezésről: egyrészt, hogy azt európai parlamenti képviselők nem kezdeményezhetik, mert a jogalkotók célja az intézmény megalkotásakor pont az volt, hogy azt valóban civil szervezetek és állampolgárok használják, és ne pártok alkalmazzák kampányeszközként.
     A másik, hogy Magyarországot nem az európai polgári kezdeményezés fogja megmenteni attól, hogy a Fidesz akkumulátorgyarmattá silányítsa. Egyrészt az Európai Unió magországai és a Bizottság is teljes mellszéleséggel támogatják a kormány ezen politikáját, mert ennek a nyugati autógyárak a legnagyobb nyertesei. Másrészt az egész eljárás lassú, és még sikeres gyűjtés esetén se garantálja azt, hogy bármi korlátozni fogja az akkumulátorgyárak környezetkárosítását.
     Ha valóban őszinték akarunk lenni a magyar emberekkel, akkor egyértelművé kell nekik tenni, hogy a legjobb eszköz a kezükben az akkumulátorgyarmatosítás ellen a szavazatuk. Akkor nem épül majd akkumulátorgyár a kertjük végébe, ha erre szavaznak az LMP által kezdeményezett népszavazáson, vagy ha azt elgáncsolja a Fidesz, akkor a zöldpártra szavaznak az EP-választáson.

Kendernay János,
az LMP EP-képviselőjelöltje
     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.