2023. december 13., szerda 10:39

A Belügyminisztérium közleménye
    Budapest, 2023. december 13., szerda (OS) - Újabb gyógyszerek befogadásával 35-40 ezer beteg gyógyulása válik könnyebbé

    Két év után újabb gyógyszerek befogadásával válik könnyebbé mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulása. A Gyógyszer-befogadási Bizottság javaslata alapján a nagyértékű gyógyszerek befogadása 38 terápiás területet érint, és összesen 52 készítményt tartalmaz. Ezek között onkológiai, onko-hematológiai gyógyszerek szerepelnek, emellett megtalálhatóak köztük a krónikus szívelégtelenség, a Parkinson-kór illetve a Wilson-kór kezelésére alkalmas készítmények is. Az új gyógyszerek hatalmas előrelépést jelentenek, eddig ugyanis ezekhez a gyógyszerekhez csak egyedi méltányossági kérelem útján juthattak hozzá a betegek. A mostani befogadás mellett is a nagyértékű gyógyszerek támogatási előirányzata tartható, a rászorulók további adminisztratív terhek nélkül juthatnak hozzá a kezelésükhöz szükséges készítményekhez.
A befogadással egyidejűleg megújul a finanszírozási protokollok rendszere is, továbbá a tételes elszámolású gyógyszerek esetében a használatra jogosult centrumok listáját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményben teszi közzé, ami az ellátórendszerben történő változások rugalmasabb követhetőségét eredményezi.
Az egészségügyben a beteg az első, a mostani intézkedés is az ő érdekeiket szolgálja.
    
     Kiadó: Belügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.