2024. január 23., kedd 09:02

A Demokratikus Koalíció közleménye (3. rész)
    Budapest, 2024. január 23., kedd (OS) - Dobrev Klára: szabad kultúra nélkül nem létezik polgári Magyarország sem

    - Fejlesztési programot indítana a művelődési házak, közösségi terek, könyvtárak felújítása és eszközbeszerzése érdekében a 21. század igényeinek megfelelően.

- Normatívát biztosítana a nemzetiségi közösségi terek működtetéséhez és kulturális tevékenységeik megvalósításához az országos és helyi nemzetiségi önkormányzatoknak.

- Olyan országos modernizációs és felzárkóztató programokat indítana, amelyek révén már kisgyermekkorban megkezdődhet a kortárs magyar kultúra legtöbb ágával való találkozás.

- Akadálymentes hozzáférést biztosítana a kultúrához, a szakmai érdekvédelmi szervezetekkel közösen segítené és támogatná a hallás- vagy látássérült, mozgáskorlátozott, szellemi fogyatékkal élő embernek speciális kulturális és képzési igényeit.

- Újjászervezné a közszolgálati médiát.
Szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel közösen rendezné a régóta húzódó bér- és életpálya-problémákat, újból bevezetné kulturális területen a közszolgálati jogviszonyt.

- Továbbképzési és ösztöndíj-programokkal, lakhatási támogatásokkal, kutatói programokkal segítené a szakembereket, hogy újra érezzék a társadalom elismerését.

- Kiszabadítaná a kultúrát a politika fogságából: visszaállítaná a politikától függetlenül működő szakmai és érdekképviseleti szervezetek szerepét és tagjaikból delegált testületeket hozna létre.

- A kulturális területnek önálló minisztériumot biztosítana.

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.